Sociale veiligheid

Scouting Goirle vindt het belangrijk dat (jeugd)leden binnen een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen. Op een actieve manier proberen we ongewenst gedrag te voorkomen.


Gedragscode
Scouting Goirle past de landelijke gedragscode van Scouting Nederland toe voor alle vrijwilligers. Scouting Nederland heeft daarnaast een protocol ontwikkeld voor het handelen bij een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag.


Aanstellingsbeleid vrijwilligers
Alle vrijwilligers van Scouting Goirle overleggen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) passend bij hun functie als vrijwilliger. Er wordt conform de richtlijnen van Scouting Nederland getoetst op specifieke kenmerken.


Vertrouwenspersoon
Scouting wil een veilige omgeving zijn voor jeugdleden én vrijwilligers. Maar waar kan je heen als je het gevoel hebt dat sprake is van ongewenst/grensoverschrijdend gedrag (zoals pesten, intimidatie, agressie, discriminatie)? In dat geval kun je contact opnemen met een vertrouwenspersoon. Dit is een persoon waarmee vrijwilligers, jeugdleden of ouders in vertrouwen kunnen praten. Daarnaast kan hij/zij ondersteunen bij eventuele vervolgstappen. Wil je meer informatie over de rol van de vertrouwenspersoon? Bekijk dan de folder en het functieprofiel van Scouting Nederland.

Ter ondersteuning kan een vertrouwenspersoon ook altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die vertrouwenspersonen en/of groepsbesturen adviseren over hoe ze om moeten gaan in situaties van vermoeden of geconstateerd ongewenst/grensoverschrijdend gedrag. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties.

Scouting Goirle heeft twee vertrouwenspersonen: Patrick van Beurden en Peter Kok. Zij zijn bereikbaar via telefoon of email:


Patrick van Beurden
Telefoon: 013-5347274
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Peter Kok
Telefoon: 06-12320005
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Patrick
Mijn naam is Patrick van Beurden. Na als jeugdlid alle leeftijdsgroepen doorlopen te hebben ben ik binnen Scouting Goirle actief geweest als leiding, bestuurslid en groepsvoorzitter. Na ook nog vele jaren als kookstaf mee te zijn geweest heb ik mijn directe activiteiten voor de jeugdleden inmiddels gestopt en ben ik al enige jaren bereikbaar als vertrouwenspersoon. Door mijn diversiteit aan ervaringen binnen scouting kan ik luisteren en meedenken waar gewenst.

Peter
Mijn naam is Peter Kok. Als kind ben ik zelf vele jaren lid geweest van Scouting Goirle en heb hier mooie herinneringen aan. Ik draag dan ook graag mijn steentje bij aan deze prachtige vereniging, in de rol van vertrouwenspersoon. Mijn werkervaring helpt hier zeker bij. In het dagelijks leven ben ik psychotherapeut in een eigen praktijk in Breda.Deze site is gerealiseerd door: Linfosys Hosting diensten & Netwerkbeheer